La nivel declarativ, majoritatea partidelor parlamentare sustin ca este necesara adoptarea unei legi care sa reglementeze lobby-ul. Si Executivul pare sa fie de acord cu acest lucru. Cel putin asa reiese din programul de guvernare al coalitiei, care la capitolul 10 privind politicile anticoruptie, prevede ca "Guvernul Romaniei va colabora cu Parlamentul pentru adoptarea Legii privind activitatea de lobby si crearea registrului public al activitatilor de lobby.
Practic insa, nici reprezentantii coalitiei si nici cei ai opozitiei nu fac nimic in acest sens. Cele cateva initiative legislative care au fost depuse in Parlament in ultimii ani au fost respinse cu majoritate de voturi.
"Exista o reticenta a puterii impotriva unei astfel de legi"
"Ar fi benefica o astfel de lege", ne-a spus ieri deputatul PD Ioan Oltean. Si din partea PNL vine acelasi punct de vedere. "Lobby oricum se face. Iar o lege in acest sens ar asigura transparenta si s-ar face o delimitare clara de traficul de influenta", ne-a explicat senatorul Nicolae Vlad Popa.
O opinie similara are si senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, care spune ca astfel, activitatea de lobby ar putea fi impozitata. Ceva mai sceptic este senatorul PC Sergiu Andon, care sustine ca Romania nu este pregatita sa institutionalizeze o lege in acest sens. La intrebarea de ce nu au fost aprobate initiativele de pana acum, raspunsurile au fost destul de laconice: "Proiectele respective nu au fost bine sustinute", ori "In Europa nu este legiferat lobby-ul".
Surse din coalitie sustin insa ca adevaratul motiv este ca "exista o reticenta a puterii impotriva unei astfel de legi". Iar explicatia e ca "le este frica sa nu se asocieze numele lor cu o lege care ar putea fi interpretata de electorat ca fiind legalizarea traficului de influenta". Din partea opozitiei, senatorul Cristian Diaconescu a spus c