Episodul 18. In care Ioana Maria Vlas povesteste cum investitorilor cu greutate financiara li s-a garantat retragerea banilor imediat ce ar fi aparut cea mai mica suspiciune.
Din episoadele anterioare
Ioana Maria Vlas a relatat cum a luat fiinta Fondul prin semnarea unui contract de societate civila (fara personalitate juridica) intre: Societatea Generala de Investitii SRL (SGI) - proprietar Sorin Ovidiu Vintu, Fondul Proprietatii Private II Moldova (presedinte, la acea vreme, Corneliu Iacobov), SC Latina Plastics SA si Arcasrom SA.
Aceasta a dezvaluit cum banii investitorilor au fost bagati in actiuni necotate, la preturi arbitrare si a acuzat o serie de fosti si actuali demnitari ca au fost si mai sunt inca influentati de Sorin Ovidiu Vintu. Despre acesta a aratat ca, inca de la infiintarea FNI-ului, a luat in considerare posibilitatea folosirii banilor Fondului pentru practici de „camatarie”.
Fostul presedinte SOV Invest a mai povestit si despre cum a atras Vintu Banca Agricola si CEC-ul in societatea pe care ea o conducea si despre cum banii CEC-ului, intrati in FNI, au slujit la plata rascumpararilor cerute de o seama de investitori „privilegiati”, printre care Popa, Irimescu sau Gelsor. In plus, Ioana Vlas a sustinut ca in numai patru luni, cu ajutorul brandului CEC, FNI a cumparat titluri de participare in valoare de aproape trei mii de miliarde.
Intelesesem la telefon, din vocile panicate ale fostilor mei „salariati”, ca FNI-ul se tinea cu greu pe linia de plutire, acoperind cu mare dificultate rascumpararile zilnice din subscrierile care totusi erau substantiale. Cand am ajuns, la inceputul lui martie 2000, la sediul SOV Invest am realizat ca pe tacute si in perfecta confidentialitate, toate persoanele „privilegiate” din Bucuresti si teritoriu rascumparau pana la ultimul ban unitatile lor de fond.
Cum am aflat? Cativa „sefi de a