Sectorul avicol romanesc se afla, mai ales din perspectiva oportunitatilor de export, in fata unei conjuncturi favorabile, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, in cadrul Forumului de Afaceri National. Acesta a argumentat declaratia sa prin prisma mai multor factori. Astfel, din datele prezentate de UCPR consumul de carne de pasare la nivel mondial este in crestere, iar acest factor combinat cu cresterea continua a populatiei globului si a cresterii mediei veniturilor din intreaga lume contribuie favorabil si la dezvoltarea sectorului avicol din Romania. Cererea la nivel mondial se va concentra mai ales in regiunile mai slab dezvoltate cum ar fi China, Orientul Mijlociu, America Latina sau Africa de Nord. De altfel, in ceea ce priveste consumul de oua in ultimii 40 de ani Asia a cunoscut cea mai mare crestere, de aproape 4 ori, iar in ceea ce priveste consumul de carne de pasare cresterea a fost de aproape 7 ori.
Cererea va cunoaste o dinamica deosebita mai ales in acele regiuni unde oferta de furaje este limitata si relativ scumpa. India, Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor cunoaste o crestere rapida a populatiei si a consumului de produse avicole, dar nu vor putea sa-si extinda posibilitatile de ofertare in acelasi timp. Aceleasi probleme pot aparea si in China. Totodata, competitia va fi puternic influentata de rezultatele dintre concurenta intre costurile cu forta de munca, distributia efectiva si cerintele calitative din partea consumatorului si se va imparti intre doua tendinte: comertul cu cereale sau comertul cu carne de pasare.
Crestere sustinuta a consumului in estul Europei
In ceea ce priveste contextul european, acesta se prezinta sub auspicii favorabile intrucat este asteptata o crestere sustinuta, in special in Europa Centrala si de Est, datorata ratei de crestere economica, a