Producatorii de BCA se afla pe lista de achizitii a fondurilor de investitii si a investitorilor strategici Productia totala de BCA vanduta anul acesta va ajunge la 1,9 milioane de metri cubi, in crestere cu 10% fata de anul trecut Din totalul pietei de BCA, circa 7% este reprezentat de importuri
Piata de BCA (beton celular autoclavizat) va crestere in acest an cu circa 15% fata de 2005, potrivit estimarilor jucatorilor de pe piata. Ratele de profit ale producatorilor de profil ajung pana la 30-40%, indicand una dintre cele mai atractive afaceri ale momentului.
"Productia de BCA va creste anul acesta la circa 1,9 milioane de metri cubi, in crestere cu circa 10% fata de anul trecut. La aceasta crestere se va adauga o majorare a preturilor de 4,5%", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Ispas, directorul de vanzari al Prefabricate Vest.
Din totalul pietei de BCA, circa 7% este reprezentat de importuri, care sunt derulate in principal de producatorul german Xella. Grupul german a tatonat intens in ultimii ani producatorii locali de BCA de pe piata in vederea unei achizitii, ca alternativa avand importurile sau derularea de proiecte greenfield (de la zero).
Pretul mediu al unui metru cub de BCA poate ajunge la circa 71 de euro, suma care include TVA.
"Pretul BCA-ul depinde foarte mult de evolutia costurilor pentru productia de ciment si var, produse utilizate in procesul de fabricare al betonului celular autoclavizat", precizeaza Ispas. Anul trecut productia totala de BCA vanduta s-a situat la circa 1,7 milioane de metri cubi.
Cresterea pietei de anul acesta a fost resimtita in primele noua luni de producatorii de BCA. Astfel, Celco Constanta, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, a realizat o cifra de afaceri de 18 mil. euro, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, Celc