Noi dorim ca CNSAS sa verifice aceste dosare. Solutia propusa de Sinodul Bisericii Ortodoxe lasa loc de comentarii. BOR incearca prin toate mijloacele sa evite o solutie clara. Nu cred ca se doreste real aflarea adevarului.
Acelasi lucru se poate spune in chestiunea patrimoniului, unde BOR a adoptat varianta propusa de senatorul PD Aurel Zegrean, adica existenta unui patrimoniu comun care sa revina bisericii cu cel mai mare numar de credinciosi.
S-a trecut prea usor de la o chestiune clara, bazata pe o legislatie clara, la notiunea de patrimoniu comun! Nu exista asa ceva, a declarat Pr. Daniel Avram, purtator de cuvant al Eparhiei Cluj - Gherla, Greco-Catolice Unite cu Roma.
Una e dogma, alta e legea
O opinie la fel de critica este sustinuta si de disidentul Doina Cornea: Oare cat timp mai putem sa ne lasam calcati in picioare? In tara asta exista legislatie si institutii abilitate sa faca aceste verificari de dosare. Trebuie ca si Biserica Ortodoxa sa se supuna legilor.
Trebuie sa facem o distinctie intre greselile unui preot fata de dogma, aici Biserica face lumina, si problemele de dosar, care cad sub incidenta legislatiei. Fiecare preot este egal in fata legii. Una e dogma, unde statul nu are ce cauta, si alta este eventuala colaborare cu Securitatea, a preotilor, care trebuie elucidata de CNSAS, sustine cunoscuta disidenta.
Tarau: Sa decida Parlamentul
Istoricul Virgiliu Tarau, singurul clujean membru al CNSAS, spune ca decizia BOR ar trebui sa treaca prin Parlament. In principiu, toti suntem egali in fata legii. Biserica Ortodoxa are dreptul sa propuna aceasta comisie, dar trebuie sa vedem daca Parlamentul este de acord, pentru ca CNSAS este votat de Parlament ca singura institutie care este abilitata s