Intuind ca aderarea Romaniei la UE va aduce "miscari" majore si in domeniul criminalitatii economico-financiare, politistii de la Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor au luat masuri. 57 de specialisti din domeniul financiar-bancar si al pietei de capital au fost incadrati la Politia Romana din sursa externa pentru a se putea face fata noului val de infractiuni.
Una dintre metodele, pe linia contrabandei si a spalarii banilor, care va fi folosita in Romania se refera la indigenizarea marfurilor. "Pentru a nu mai fi platite taxe vamale, bunuri fabricate in China, inainte de a fi aduse in tara noastra, vor fi plimbate si le vor fi aplicate etichete ale tarilor membre UE. Marfurile vor fi vandute ca si cum ar proveni din acele state", a declarat, ieri, comisarul Constantin Bolbosanu. In acest moment, printre fenomenele infractionale identificate se regasesc spalarea de bani prin intermediul sistemului bancar de catre grupuri infractionale organizate, specializate in infiintarea si folosirea firmelor-fantoma, pentru a transfera ilegal in strainatate fondurile obtinute sau spalarea banilor prin intermediul conturilor curente ale unor societati comerciale si retragerea banilor pe baza unor documentatii false. In primele 9 luni ale anului, politistii au identificat 41 de grupari care se ocupau cu spalarea banilor, 22 care comiteau fraude fiscale si 20 care actionau in zona crimei organizate. Dintre membrii grupurilor anihilate, 33,5% au fost arestati, procentul cel mai mare fiind inregistrat pe zona combaterii spalarii banilor, respectiv 32,7%. Peste 90% dintre autori sunt cetateni arabi, specializati in infiintarea de firme-fantoma.
Intuind ca aderarea Romaniei la UE va aduce "miscari" majore si in domeniul criminalitatii economico-financiare, politistii de la Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor au luat masuri. 57 de specialisti din domeniul financia