A aparut la Editura Runa, care apartine Grupului Editorial Corint, si poate fi considerat fara mari temeri un eveniment.
Nationalist francez, Pierre Drieu la Rochelle a facut parte din elita scriitoriceasca franceza de dupa primul razboi mondial si a publicat cateva romane apreciate in acea vreme. A imbratisat tezele dreptei, in parte fascizanta, si a vazut in Germania nazista forta chemata sa realizeze unitatea Europei. In cele din urma a ajuns sa colaboreze cu ocupantul. In 1945, cand a inteles ca va urma un proces al colaborationismului, s-a sinucis.
La aproape o jumatate de secol, in 1992, editura Gallimard publica acest Jurnal, prefatat de un amplu text al lui Julien Hervier, cel mai bun cunoscator al operei lui Drieu la Rochelle. O carte formidabila, aparuta acum si in romaneste, care ajuta la cunoasterea unei epoci tulburi din istoria umanitatii. Curajul de a da publicitatii o fresca a "celeilalte Frante" din anii 1939-1945 este egalat de intensitatea trairilor si luciditatea analizelor "colaborationistului diabolizat", caruia retragerea cartilor sale de pe piata, dupa Eliberare, nu a reusit sa-i distruga posteritatea. Drieu la Rochelle a fost exonerat de oprobriul in care au cazut majoritatea fascistilor francezi datorita seductiei pe care a exercitat-o asupra multor contemporani ai sai: Malraux, Aragon, Jouvenel s.a. Dupa mai multe ezitari, Drieu la Rochelle a intrat, in cele din urma, in circuitul francez si european.
"Jurnalul lui Drieu merge din septembrie 1939 pana in martie 1945 - scrie prefatatorul francez -, aproape ca acopera desfasurarea celui de-al doilea razboi mondial. Drieu a conceput aceasta opera ca pe marturia unui intelectual francez despre marile evenimente ale epocii lui. Nationalist, apoi colaborationist, va urmari desfasurarea a doua infrangeri: a tarii sale, traita zi de zi in momentul dezastrului din iunie 1940, a