Ioana Maria Vlas explica ce se mai putea face pentru salvarea FNI.
Ea vorbeste si despre cum a fost scos Vintu din aceasta cauza.
Din episoadele anterioare
Ioana Maria Vlas a relatat cum a luat fiinta Fondul National de Investitii prin semnarea unui contract de societate civila (fara personalitate juridica) intre: Societatea Generala de Investitii SRL (SGI) - proprietar Sorin Ovidiu Vintu-, Fondul Proprietatii Private II Moldova (presedinte, la acea vreme, Corneliu Iacobov), SC Latina Plastics SA si Arcasrom SA.
Aceasta a dezvaluit cum banii investitorilor au fost bagati in actiuni necotate, la preturi arbitrare si a acuzat o serie de fosti si actuali demnitari ca au fost si mai sunt inca influentati de Sorin Ovidiu Vintu.
Despre acesta a aratat ca, inca de la infiintarea FNI-ului, a luat in considerare posibilitatea folosirii banilor Fondului pentru practici de "camatarie".
Fostul presedinte SOV Invest a mai povestit si despre cum Vintu a atras Banca Agricola si CEC-ul in societatea pe care ea o conducea si despre cum banii CEC-ului, intrati in FNI, au slujit la plata rascumpararilor cerute de o seama de investitori "privilegiati", printre care Nicolae Popa, Teodor Irimescu sau Gelsor, dar si cum celor cu greutate financiara li s-a garantat retragerea banilor la cea mai mica suspiciune.
In plus, Ioana Vlas a sustinut ca, in numai patru luni, cu ajutorul brandului CEC, FNI a cumparat titluri de participare in valoare de aproape trei mii de miliarde.
Perfectionist din fire, domnul Vintu a mai adaugat o tusa de credibilitate planului sau genial. Pe 22 mai m-a scos frumusel din tara, murmurand in urechea cui trebuia ca am plecat cu vreo 300 de milioane de dolari. Opinia publica dezlantuita a sarit in aer. Diverse persoane "bine informate" ma localizau in Maroc, in Venezuela, la drac