perioadelor de înfometare cu cele de "ospăţ", dieta disociată, precum şi trecerea la vegetarianism din dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus.Cauza ineficienţei dietei yo-yo este faptul perioadelor de înfometare cu cele de "ospăţ", dieta disociată, precum şi trecerea la vegetarianism din dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus.
Cauza ineficienţei dietei yo-yo este faptul că organismul uman răspunde la perioadele de înfometare prin scăderea metabolismului. Atunci când mâncarea este din nou la îndemână, aceasta este stocată de către organism sub formă de grăsime. Dieta disociată presupune consumarea aceluiaşi tip de aliment pe o perioadă de una sau mai multe zile. Dezavantajul principal al acestei diete este că nu poate fi aplicată pe o perioadă îndelungată de timp şi mai ales nu poate fi asimilată cu un stil de viaţă, deoarece nu furnizează organismului necesarul zilnic de nutrienţi. Riscul pe care ţi-l asumi este ca după încetarea dietei să aibă loc o creştere ponderală. Regimul alimentar disociat îţi poate pune în pericol metabolismul şi echilibrul dintre substanţele nutritive din organism, cu grave consecinţe asupra inimii, ficatului, rinichilor etc.
Vegetarienii riscă afecţiuni grave
Vegetarianismul poate fi o alternativă pentru a reduce excesul ponderal, dar există şi alternative care sunt diametral opuse dietei vegetariene. Dieta Atkins recomandă preponderent consumul de carne pentru a slăbi. Este adevărat că dieta vegetariană scade riscul pentru multe afecţiuni grave (cancer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, obezitate etc.), dar, dacă nu este echilibrată, poate duce la carenţe de calciu, de fier, de vitaminele B 12 şi D. Lipsa acestora are efecte grave asupra sănătăţii, mai ales când este vorba despre copii, de perioada de sarcină sau lactaţie, menopauză, activitate fizică intensă sau afecţiuni cronice. S-a dovedit că dur