"Era un mediu violent. Seriful intra in clasa cu cainii ca sa caute droguri prin banci. Elevii se snopeau in bataie in fata ta si nu puteai face nimic. Erau mai mari ca tine si legea ii proteja. Acolo, elevul vine la tine si-ti urla in ureche: «Nu poti sa-mi faci nimic. Nu ma poti atinge»" - Marius, fost "profesor FACES"
Americanii au descoperit, in ultimii ani, ca e mai ieftin sa importe dascali buni din tari sarace, care sa ocupe posturile din scolile-sperietoare, decat sa incerce sa-i tina la catedra pe americani. Stresul meseriei intr-un mediu scolar cu droguri, violenta, lipsit de valori si elevi demotivati ii face pe dascalii americani sa migreze spre joburi mai banoase in firme sau scoli private.
Asa s-au trezit scolile de stat ca au elevi, dar n-au profesori, mai ales de matematica, stiinte naturale si specialisti in educatia speciala (pentru copii cu tulburari de comportament sau cu dizabilitati).
In 1999, un domn pe nume Rick Palyock, posesor al unei mici agentii de turism, a observat fenomenul.Situatia cea mai grea era in statul Carolina de Sud, unul dintre cele mai sarace ale SUA si populat majoritar de afro-americani. Cine putea umple golul din cancelariile scolilor americane? Multi romani, normal. Programul prin care sunt recrutati se numeste FACES.
Rick Palyock, directorul Programului FACES, a trecut doua zile prin Romania pentru a culege o noua recolta de dascali. Rick le face romanilor favorul de a-i vizita in fiecare an: "Trebuie sa stiti ca pentru mine Romania este foarte importanta.
Este singura tara pe care eu am vizitat-o personal si voi continua sa o vizitez si in viitor, discutand cu majoritatea profesorilor, deoarece eu consider ca profesorii romani muncesc foarte mult si sunt preocupati atat de imbunatatirea stilului pedagogic, cat si de problemele elevilor din America".