Ne apropiem cu pasi repezi de 2007, an pentru care majoritatea dealerilor previzioneaza continuarea aprecierii leului, proces inceput in toamna lui 2004.
Daca finalul lui 2005 a gasit euro la peste 3,6 lei, inceputul acestui an a adus moneda unica aproape de 3,7 lei. Din acel moment leul a intrat pe o panta clar apreciativa, minimul din acest an fiind de circa 3,46 lei.
Ce va fi la anul? Ca va fi un an pozitiv pentru leu, este un punct cert. Iar aceasta evolutie va avea loc in ciuda majorarii substantiale a deficitelor de cont si comercial. Se mizeaza pe intrarea in Uniunea Europeana, care ar trebui sa mentina un ritm inalt de intrari de capitaluri in economie, cat si pe sumele trimise in tara de romanii care muncesc in strainatate.
„Pentru anul viitor vad o medie a cursului euro de 3,46 lei, pentru ca in ultimele luni moneda unica sa scada spre 3,4 lei, declara un dealer bancar. Ramane de vazut care va fi momentul in care va fi depasit pragul de rezistenta de la 3,45 lei. Desigur, importante vor fi si evenimentele externe, anul acesta existand doua exemple clare in care leul s-a depreciat brusc, fara ca aceasta sa se datoreze unor probleme interne".
Exista insa opinii care prognozeaza o scadere a monedei unice spre 3,25 lei, in cazul in care BNR va mentine pe parcursul lui 2007 dobanda de politica monetara la 8,75%. O astfel de eventualitate este greu de luat in calcul, guvernatorul Mugur Isarescu lasand de inteles, acum doua zile, ca anul viitor va urma o relaxare a politicilor monetare.
Pe intarirea leului mizeaza si vanzatorii de contracte futures din piata de la Sibiu, care mentin pretul, de circa doua luni, la 3,55 lei.
Ne apropiem cu pasi repezi de 2007, an pentru care majoritatea dealerilor previzioneaza continuarea aprecierii leului, proces inceput in toamna lui 2004.
Daca finalul lui 2005 a gasit euro la peste 3,6 l