Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf (n. 1942) este din 2002 vicepresedintele Consiliului de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, membru in partidul ecologic german (Die Grunen). Doctor in filozofie si agronom, administreaza de 25 de ani in sistem ecologic propria ferma de 50 de hectare.
Din 1996 este presedintele "Asociatiei de Agricultura Taraneasca", infiintata cu un grup de agricultori in 1980. Dupa o vizita in Romania, la invitatia ministrului pentru Agricultura, Gheorghe Flutur, dl Graefe zu Baringdorf ne-a relatat impresiile sale despre stadiul de dezvoltare a agriculturii ecologice.
De asemenea, despre masurile necesare pentru accesul produselor agricole romanesti in Europa.
Nepregatita pentru concurenta industriala
Rep: Cu ce ocazie ati fost in Romania?
Wilhelm Graefe: Noi (impreuna cu dl Hannes Lorenzen, parlamentar EU, Die Grunen, si dna Birgit Walter, sefa de cabinet - n.a.) am vizitat Romania intre 3 si 7 octombrie. Am venit la invitatia ministrului pentru Agricultura, dl Flutur, pe care l-am cunoscut in mai, la o conferinta din Viena despre coexistenta organismelor modificate genetic.
Domnul Flutur pare foarte deschis la faptul ca banii din al doilea esalon sunt foarte importanti pentru dezvoltarea rurala a Romaniei. Am dorit sa vedem acest lucru la fata locului.
Rep: Si ce impresie v-ati facut?
Wilhelm Graefe: Cand ajungi in diferite regiuni din Romania - aspect valabil de asemenea in alte tinuturi din Europa de Est, dar aici in mod deosebit - este palpabil faptul ca fermele taranilor nu pot, si nu ar trebui, sa se expuna unei concurente cu o agricultura industrializata.
Rep: Din ce motive?
Wilhelm Graefe: In Romania, multe gospodarii agricole practica inca un sistem de economie de subzistenta regionala (membrii familiei produc