Almanahul literar 2006 este o lucrare impozanta: are 700 de pagini format A4 si ii reuneste pe toti membrii Asociatiei Scriitorilor din Cluj. Cuvantul care defineste cel mai bine acest "Cuvinte" - cum se cheama el - este scris de coordonatoarea Irina Petras in "Argumentul" tomului: "pasnic". Adica, neconflictual, bonom, intelegator, cald, casnic. Ca un album de familie cu care nu poti fi pretentios: chiar si stangaciile personajelor si ale pozelor isca un zambet nemalitios in coltul gurii. Este numai un mod de a citi acest almanah care isi ascunde intentiile stiintifice in faldurile evocarii si nostalgiei.
Autorii Almanahului i-au ales titlul cu grija. Au evitat termenii tehnici, i-au incredintat si "un titlu mare" si, asa cum spune Irina Petras, au renuntat la un determinant, pentru ca "niciunul nu acoperea diversitatea si ineditul celor 700 de pagini". A rezultat Cuvinte, intr-o modestie suficient de orgolioasa. Fisa fiecarui autor este alcatuita dintr-o nota biobibliografica, o mostra de text si material iconografic. Tocmai ambitiile sa le spun nestiintifice fac specificul si farmecul acestei lucrari.
Cu blandete si profunda intelegere, se incalca un prim criteriu: sunt prezenti toti membrii asociatiei clujene, plus cativa tineri nemembri. Cand alegi, valorizezi! Nu cunosc tinerimea clujeana ca sa imi pot da cu parerea despre rumorile ce se vor naste prin aceasta selectie in care unii sunt adoptati, iar altii lasati pe dinafara. Cei prezenti in Almanah mi se par nu doar promitatori, ci de-a dreptul inchegati: despre unii am auzit, altora le-am citit cartile, pe altii ii recomanda bibliografia sau chiar mostra de text.
La fel de bonom se procedeaza si in cazul selectarii textelor. Unele au fost antologate de catre realizatorii Almanahului, altele au fost propuse de autorii insisi. Ei, dar aici intervine un adevarat rasfat! Si astfel trec