Oierii din Brusturoasa s-au dus in Italia pentru a-si vinde branza in coaja de brad. Acolo au aflat insa ca, pentru a o putea comercializa europenilor, oile trebuie sa fie mulse cu aparate electrice. Numai ca la cota 1.600, acolo unde ciobanii si-au facut stanele, nu exista curent electric. Viceprimarul din Brusturoasa impreuna cu un tanar destoinic, si-au pus pe ei cele mai bune haine, s-au urcat in avion si au plecat in Italia, la targul de mancaruri traditionale, dornici sa prezinte europenilor branza de custiug de brad, devenita peste noapte o delicatesa in ochii delegatiilor de straini.
Acum, gandul cel mare al bacauanilor este sa-si poata vinde produsul bogatasilor de peste granita. Numai ca pentru asta e nevoie de curent electric in varful muntelui, de aparate sofisticate de muls si de sateni care sa nu vada in asociatia in care ar trebui sa intre "un soi de colectivizare". Comuna Brusturoasa din judetul Bacau, asezata intre munti, cu ulite bolovanoase in care vantul suiera prelung, asemenea lupilor iarna, nu visa sa ajunga prea curand pe buzele europenilor. Oierii de aici sunt oameni singuratici, crescuti de mici in miros de oaie si ger de munte, care habar n-au ce inseamna "o delegatie" sau integrarea europeana. Multi dintre ei n-au pus picior pe alte meleaguri in afara celor unde s-au nascut. Comuna a devenit cunoscuta o data ce viceprimarul Atonoaie a acceptat o invitatie din partea Organizatiei "Prietenii pamantului" de a participa la intalnirea bienala din Torino cu reprezentantii a peste 150 de tari, veniti sa-si comercializeze produsele specifice zonei din care provin.
BRUSTUROASA VIA ITALIA. Auzind vestea, baciul Matei, cunoscut pentru indemanarea sa, a strans cel mai bun lapte, l-a trecut prin crinta si prin budurau, iar casul ingalbenit l-a invelit apoi in coaja verde de brad. Preparatul parfumat si bine dospit, cusut in haina de le