cumperi 100 de metri de nylon. Asta este diferenţa: acum, tot pescarul poate să-şi cumpere o trusă şi un harnaşament". Aşa îşi începe povestea Lucian Giuşcă, mare pasionat de firul cumperi 100 de metri de nylon. Asta este diferenţa: acum, tot pescarul poate să-şi cumpere o trusă şi un harnaşament". Aşa îşi începe povestea Lucian Giuşcă, mare pasionat de firul întins, dar şi implicat concret pe piaţa articolelor de pescuit, încă din 1992, când a fondat, împreună cu ştefan Popa, GIPO, una dintre cele mai importante firme din domeniu.
Pescuitul, un hobby pentru toate buzunarele
Pescuitul este, prin urmare, un hobby accesibil tuturor. "Paradoxal, este un hobby ieftin, dar şi un hobby scump, pentru toate buzunarele", spune reprezentantul unei alte firme distribuitoare de articole de pescuit de pe piaţa românească. Concret, pregătirile pentru o zi de pescuit poate costa de la 600.000 de lei la 10.000 de euro. "Ca să poţi ieşi pe baltă, ca începător, ai nevoie de două undiţe şi două lansete. Pe astea le rezolvi cu un milion de lei. Dar dacă vorbim de concursul de crap, echipamentul poate ajunge şi la 5.000 de euro: numai o undiţă poate costa 500 de euro, pentru că sunt undiţe făcute manual, care pot arunca departe, şi pe cealaltă parte a lacului. Deci, patru undiţe - 2.000 de euro. Suportul ajunge la 1.000 de euro, cortul şi patul - încă 1.000 de euro, şi dacă punem la socoteală şi nada, 5.000 de euro sunt gata", explică Lucian Giuşcă.
Taxă pe pasiune
În ultimul timp, a început să se vândă pasiunea, nu pescuitul. Tot mai multe bălţi trec în proprietate privată, iar proprietarii lor transformă pescuitul într-o afacere. "De exemplu, pe Dârvari, ziua de pescuit costă 1 milion de lei. Pentru aceşti bani, pescarul are dreptul să prindă 6 kilograme de crap, să facă poză cu peştii şi să le dea drumul înapoi", spune Giuşcă. Această variantă a pescuitului nu