13 din cele 37 de banci au in administrare un IFN. Institutiile de credit detin aproape 50% din activele sectoruluiMai mult de 55% din totalul creditelor IFN sunt acordate de subsidiare ale bancilor
Bancile din Romania au vazut o oportunitate in deschiderea unor Institutii Financiare Nebancare, a declarat ieri prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, prezent la seminarul EU-Cofile organizat la Sinaia. Astfel, mai mult de 55% din totalul creditelor acordate de sectorul IFN apartin subsidiarelor institutiilor de credit. In privinta activelor, bancile detin aproape jumatate din total. Procentul mediu al actionariatului bancar era, la nivelul anului 2005, de 87,7%.
Fata de 2004, in 2005 a crescut expunerea IFN fata de sursele externe. “Bancile si-au infiintat Institutii Financiare Nebancare cu banii de la grupurile-mama", explica oficialul BNR. Potrivit acestuia, institutiile de credit straine au inteles ca pot castiga mai mult in Romania datorita marjelor mai mari decat in tarile de origine. Din cele 37 de banci care activeaza pe piata locala, 13 au ca subsidiara si un IFN.
30 de IFN, inscrise in registrele bancii centrale
Din cele 221 de Institutii Financiare Nebancare notificate, 30 au fost inscrise in registrele BNR pana la jumatatea lunii septembrie, reiese din prezentarea prim-viceguvernatorului bancii centrale. Potrivit noilor reglementari, Banca Nationala inregistreaza IFN in doua tipuri de registre. Astfel, in registrul special apar doar companiile mari, in registrul general companiile mici si medii, iar registrul de evidenta inventariaza casele de amanet si casele de ajutor reciproc. Companiile cuprinse in registrul special sunt supuse unei supravegheri stricte, in timp ce IFN incluse in registrul general sunt doar monitorizate.
"Este o diferenta importanta intre supraveghere si monitorizare. Supraveghere