cu sesiunea omagială "O sută de ani de la naşterea lui Corneliu Baba", deschisă de Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române. Constanţa Baba a donat lucrările din expoziţie Muzeului cu sesiunea omagială "O sută de ani de la naşterea lui Corneliu Baba", deschisă de Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române. Constanţa Baba a donat lucrările din expoziţie Muzeului Banatului şi un "Autoportret" Academiei Române.
Expoziţii Baba la Bucureşti şi Iaşi
"Expoziţia încearcă să cuprindă cam toate dimensiunile creaţiei şi personalităţii lui Corneliu Baba. Baba este un portretist unic în pictura noastră şi poate nu numai în a noastră. Dar e vorba şi de scene complexe, de compoziţii ample în care portretul se resoarbe cumva, el este prezent, dar fără să fie individualizat. Baba, în esenţă, este un pictor antropocentric, este poate ultimul pictor de filiaţie clasico-renascentistă în care omul rămâne în centrul tuturor preocupărilor lui", ne-a declarat criticul de artă Pavel şuşară. Expoziţia poate fi vizitată în fiecare zi, de la orele 10.00-18.00, iar intrarea este liberă. Alte evenimente dedicate pictorului Corneliu Baba vor avea loc la Palatul Culturii din Iaşi, pe 24 noiembrie şi, din nou, la Academia Română, pe 30 noiembrie.
"Ne-a învăţat cum să ne legăm cravata"
Zamfir Dumitrescu, actualul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, a povestit pentru Adevărul cum a fost Corneliu Baba ca profesor, dar şi ca om. "Am fost vreo patru ani şi jumătate elevul lui Corneliu Baba, împreună cu o serie de colegi, nume recunoscute în pictura românească: ştefan Câlţia, Sorin Dumitrescu, Sorin Ilfoveanu sau Mihai Cizmaru. Corneliu Baba a fost un spirit deosebit, atât ca prestaţie profesorală, cât şi ca pictor, ca om. De la el am învăţat cum să ne comportăm în societate, cum să ne legăm o cravată, cum să oferim o floare unei fete, pe lângă lucrurile de mese