Autorul stemei de stat a Romaniei a castigat la CEDO procesul cu statul roman, care trebuie sa-i plateasca despagubiri.
A cerut doua milioane de euro despagubiri si a primit doar 2.000, dar sentinta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ii da dreptate intr-un proces cu statul roman. Joi, Victor Dima, autorul stemei de stat a Romaniei, a primit de la Strasbourg vestea ca a castigat procesul impotriva Romaniei.
Azi pensionar - inconjurat de machete, ziare ingalbenite si carti care cuprind istoria stemei de stat a tarii de dupa 1989 -, Dima nu e tocmai fericit. A batut statul roman, de unul singur, dar n-a castigat banii pe care ii ceruse.
„S-au realizat profituri colosale, de miliarde, si mie nu mi s-a dat nimic. Toti cei care au facut carnete de identitate, pasapoarte, care au pus stema pe acestea si pe diferite alte obiecte - chiar si pe bani - trebuiau sa-mi dea si mie, ca autor, un procent.
Daca ne gandim doar la celebrul slogan „Dati un leu pentru Ateneu”, putem sa ne dam seama ca se aduna o suma imensa”, spune artistul plastic in varsta de 53 de ani.
Cum a ajuns sa deseneze stema
Dima, care s-a nascut si traieste in Bucuresti, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” in ‘76. In 1984 a intrat in armata, si Revolutia l-a prins la Studioul de Arte Plastice al Armatei.
„Eu am fost facut ofiter ca fotbalistii, pentru ca, de fapt, imi faceam meseria de pictor si grafician intr-o institutie militara”, spune Dima, care isi aminteste si cum i-a venit prima data ideea sa deseneze stema Romaniei.
„In 1990, se tineau acele sedinte ale CPUN-ului pana dimineata. Erau televizate, iar eu lucram si, in acelasi timp, le audiam. Moment in care am auzit o dezbatere despre problema unei noi steme a statului, cu propuneri hazlii. Unii voiau ca stema coloana lui Brancu