Un profesor trasnit din Germania conserva de 30 de ani cadavre umane pentru a le expune in diverse expozitii. Acum s-a decis sa-si deschida o fabrica de conservare a trupurilor neinsufletite. Curiosii pot fi martorii procesului de conservare doar trei zile pe saptamana. Pentru numai 12 euro biletul de intrare in fabrica de la Guben, din estul Germaniei, oricine are mai mult de 14 ani poate fi martorul "plastinarii" cadavrelor.
PENTRU STIINTA. Pentru unii oameni, ocupatia lui Gunther von Hagens, specialist in anatomie, este doar o "atractie fata de macabru". Pentru omul de stiinta, nu este decat o dimensiune obisnuita a realitatii sale. El si-a expus creatiile in toata lumea, in ciuda criticilor extrem de dure din partea bisericii si a unei parti din public. Saptamana aceasta, anatomistul si-a deschis la Guben un atelier special, unde ii invita pe toti cei interesati sa observe procesul de crearea a produsului finit - mortul conservat.
In urma cu 30 de ani, Von Hagens a descoperit o tehnica ingenioasa de conservare a mortilor cu ajutorul polimerilor. Prin asa-zisa "plastinare", cadavrele isi pastreaza aspectul lor natural, fiecare organ, muschi, tendon si alti nervi ramanand intacti. Cand, in 1996, Von Hagens a deschis expozitia "Lumi ale trupurilor", nimeni nu-si imagina ca succesul avea sa se masoare in aproximativ 20 de milioane de curiosi, care s-au inghesuit la mustele la miere sa vada marea realizare. Expozitia a fost plimbata prin marile orase ale Germaniei, prin Elvetia si Austria, a fost dusa la Bruxelles, la Londra si in America de Nord, in Japonia si in alte tari din Asia.
DIVERS. Succesul rasunator al lui Von Hagens - 6.000 de oameni din lumea-ntreaga i-au promis ca va primi cadavrele lor pentru "plastinare" - i-a dat gata pe locuitorii orasului Guben, care au vazut deja cele aproximativ 200 de cadavre conservate, dintre care trei slabano