25 de voluntari din Timisoara au devenit, pentru un an, mentori. Discipolii lor sunt tineri cu dizabilitati intelectuale. Impreuna merg la film, la teatru, la meciuri sau doar la o plimbare. Se cunosc si devin prieteni.
Totul se intampla in cadrul unui proiect realizat de Fundatia "Pentru voi". Campania de promovare a proiectului denumit "Un prieten pentru tine" a sensibilizat un numar mare de timisoreni. "Voluntarii inscrisi in proiect sunt in proportie covarsitoare persoane tinere, varsta medie fiind in intervalul 20-25 ani. Sunt in cea mai mare parte studenti", a declarat Laila Onu, directorul Fundatiei "Pentru voi".
CE INSEAMNA SA FII MENTOR. Cei 25 de voluntari inscrisi in proiect sunt persoane majore care, timp de un an, ofera unei persoane cu dizabilitati o relatie de incredere si incurajare. Asta li s-a explicat tinerilor care s-au oferit sa faca parte din program. Pe parcursul desfasurarii lui si-au dat seama ca relatia implica mult mai mult. "Sunt fericita ca am primit o prietena noua si pretioasa, pe Otilia. M-am atasat mult de ea si imi place sa fiu in prezenta ei. Cred ca si Otilia simte la fel. Am petrecut mult timp impreuna. Aceasta relatie mi-a adus multa pace si bucurie si mai multa incredere in mine. Sunt convinsa ca relatia noastra va dainui mai mult de un an. Cu nici un chip nu o voi lasa sa se stinga", spune Lavinia Pascu, unul dintre voluntari. Mentorul se intalneste regulat cu discipolul sau si isi petrec o parte a timpului liber impreuna. "Voluntarul nu este inlocuitorul parintilor, nu este psiholog sau alt specialist. E pur si simplu o persoana care incearca sa fie un prieten - o persoana din afara care il ajuta pe discipolul ei sa traiasca o viata mai fericita, mai bogata, mai independenta", explica Laila Onu.
INITIATIVA. Ideea proiectului "Un prieten pentru tine" i-a apartinut lui Dominic Fritz, un voluntar din Germania, c