Dupa vanzarea Societatii Nationale a Petrolului, Romania a pierdut controlul pentru 30 de ani asupra resurselor naturale, adica asupra a cinci campuri petroliere de mare potential din Kazahstan, 306 zacaminte si 15.000 de sonde romanesti de petrol si gaze. De asemenea, statul roman nu mai are vreun drept nici asupra stabilirii pretului la gazele naturale.
De altfel, nici in privinta benzinei nu prea mai are un cuvant de spus. La aceasta situatie dramatica (cel putin pentru consumatorul roman) mai trebuie adaugat si faptul ca Romania plateste cel mai scump gaz din import, 310 dolari mia de metri cubi, comparativ cu Uniunea Europeana, unde pretul mediu este undeva in jurul valorii de 240 de dolari mia de metri cubi.
In acest context, presedintele Traian Basescu a solicitat intrunirea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii saptamana viitoare, la Palatul Cotroceni, pentru a fi analizate efectele procesului de privatizare a Petrom si a societatilor de distributie asupra securitatii energetice si a economiei.
Inainte de acest anunt, presedintele Basescu ii mai sugerase ministrului Seres sa nu accelereze vanzarea restului de companii din domeniu, in special a Romgaz, procesul urmand a fi reluat dupa o analiza a rezultatelor privatizarilor de pana acum, inclusiv a Petrom. Singurul comentariu care ar putea fi facut fata de interventia dlui Basescu este ca intrunirea CSAT trebuia facuta mai demult.
Si nu dupa o presiune extraordinara a societatii civile si dupa dezbateri puternice in presa.
Si asta pentru ca pe de o parte solicitarea de majorare a tarifelor la gaze, cu tot cu santajul privind sistarea furnizarii, a avut loc inca din septembrie, iar pe de alta clauzele contractuale erau cunoscute de presedinte inca din 2005, adica din momentul cand OMV Petrom incepuse sa scumpeasca benzina de doua ori pe saptamana. @N_P