Potrivit Decretului nr. 46/1982, mii de persoane au primit compensatii in alimente pentru care, la vremea respectiva, a fost platita si contributia de asigurari sociale. In aceasta perioada, Casa Judeteana de Pensii (CJP ) a fost luata cu asalt de virstnici dornici sa li se recalculeze pensiile in functie de sumele pe care le-au primit atunci. Mii de pensionari au solicitat carnetele de munca pentru a se prezenta la unitatile unde au lucrat ca sa-si ridice adeverintele prin care dovedesc faptul ca au beneficiat de prevederile Decretului nr. 46/1982.
Pentru a putea cere carnetele de munca, virstnicii trebuie sa se prezinte cu o saptamina inainte la camera 101 de la etajul 1 al institutiei. Astfel, o persoana care vine marti, isi va putea ridica documentul in cursul saptaminii urmatoare, tot marti. Inscrierea pe liste si eliberarea carnetelor se realizeaza numai in zilele de marti si joi, intre orele 8.30-12.30.
Cu aceste carnete, brailenii merg la fostii angajatori, care le elibereaza adeverintele necesare pe care la depun tot la CJP. "Persoanele care s-au pensionat pina la data de 31 martie 2001 trebuie sa depuna adeverintele la ghiseele 2 si 3 de la parter, cei care s-au pensionat dupa 1 aprilie 2001 vor merge la ghiseul nr.4 . Exista si o alta categorie de pensionari care trebuie sa ridice adeverintele de la noi. Este vorba despre cei care au lucrat in unitati ale caror arhive au fost preluate de Casa Judeteana de Pensii. Este cazul Abatorului, a societatilor Stinca, Zagna s.a. Persoanele care au lucrat la aceste unitati vor cere adeverinte de la Registratura, ghiseul 1, la parter", ne-a declarat Sorin Enache, director executiv al CJP - Braila.
Precizam ca, potrivit H.G. 1550/2004 privind recalcularea pensiilor, cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001 au fost esalonati in 4 categorii. Astfel, pentru cei care s-au pensionat pina in