Sef de promotie la facul-tate. Un titlu mai mult decorativ, care nu inseamna nimic in Romania. Angajatorii de aici nu au incredere in calitatea invatamantului romanesc. Si nici n-au mare nevoie de genii... Desi n-au nici un privilegiu pentru stradania lor, cei mai multi dintre premianti se incapataneaza sa ramana in tara. Pentru ca "povestea asta ne priveste pe toti", spun ei. Un titlu gaunos, care nu inseamna nimic pentru angajator si de pe urma caruia eminentul nu se alege cu nimic concret. In Romania, sa termini o facultate cel dintai nu e decat o curiozitate in CV.
Unii au muncit din greu sa fie primii, la altii asa s-a nimerit. In fiecare an universitar, la sfarsit se trage linie si se aduna. Pentru sefii de promotie din tara noastra nu se bat marile companii pentru a-i angaja, nici nu se inghesuie sponsorii sa-i premieze cine-stie-ce. "Varfurile" Universitatii din Bucuresti, de exemplu, au fost recompensate anul acesta cu 300 RON si o diploma.
PARCURS PROFESIONAL. Unii si-au urmat visul si cariera ideala, altii inca mai spera la ea. Unii au ales sa plece in strainatate, pentru ca tara nu i-a mai incaput. Printre cei zece sefi de promotie intervievati, care au absolvit dupa anul 2001, se numara acum cercetatori, asistenti universitari, manageri, medici rezidenti. Cei mai multi fac mastere, doctorate, deschizandu-si multiple posibilitati de cariera. Oana Nastase a terminat Studii Europene in 2003 la Facultatea de Litere din Bucuresti. Are o asociatie, e manager de proiect la o firma internationala si asistent universitar. "Nu mi-am trecut vreodata in CV ca am fost sefa de promotie. Crezi ca-i intereseaza pe angajatori? Doar la burse si cand am dat examen pentru postul de asistent universitar a contat cat de cat", recunoaste tanara.
Cristian Anastasiu, licentiat de nota 10 al Facultatii de Stiinte Politice in 2003, recunoaste ca a fi sef de