Senatul american a adoptat, joi seara, in unanimitate, un proiect de rezolutie in favoarea aderarii la NATO a Albaniei, Croatiei, Georgiei si Macedoniei, transmite AFP.
"Daca NATO trebuie sa ramana cea mai mare alianta de securitate si sa apere interesele membrilor sai, trebuie sa evolueze, iar aceasta evolutie presupune extindere", a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american, republicanul Richard Lugar.
Potrivit acestuia, "posibilitatea aderarii la NATO determina democratiile emergente sa faca progrese importante in domenii ca statul de drept si societatea civila".
Cele 26 de state membre NATO si-au dat acordul, in luna septembrie, pentru un "dialog intensificat" intre Alianta si Georgia, o etapa in vederea aderarii la NATO a fostei republici sovietice.
Decizia a provocat nemultumirea Rusiei, unul dintre liderii NATO declarand, intr-o vizita la Moscova ca integrarea in Alianta a Georgiei este departe.
Croatia, Macedonia si Albania sunt, insa, intr-un stadiu mult mai avansat pentru aderare. Beneficiind deja de sprijinul explicit al Washingtonului, integrarea lor in Alianta va avea loc in cativa ani.
"Cu trei ani in urma, Senatul american a votat in unanimitate pentru intrarea in NATO a sapte tari", a spus Lugar.
"Astazi, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia se numara printre cei mai apropiati aliati in razboiul mondial impotriva terorismului. Este momentul ca Statele Unite sa ia din nou initiativa, pentru a le cere aliatilor lor sa accepte primirea de noi membri", a adaugat Richard Lugar.
Senatul american a adoptat, joi seara, in unanimitate, un proiect de rezolutie in favoarea aderarii la NATO a Albaniei, Croatiei, Georgiei si Macedoniei, transmite AFP.
"Daca NATO trebuie sa ramana cea mai mare alianta de s