Nu e o tuica obisnuita. S-a nascut intr-o familie in care traditia prepararii ei s-a transmis din tata in fiu. Pentru cunoscatori, tuica Zetea, caci asa se numeste, devine cu fieca-re zi un produs de lux, pornind de la sticla: unica, se-curizata si cu fir de aur! Povestea unei bauturi premia-te la Bruxelles si preferata de diplomati la protocoalele ambasadelor. Licoarea ne era total necunoscuta, pana sa ajungem la Targu-Mures. "Sa va servesc cu o tuica Zetea?", prima intrebare care ne-a fost adresata la un restaurant.
Ospatarul, vazandu-ne privirea mirata, motiveaza: "E cea mai buna. Ne face cinste peste hotare. E combinatia perfecta intre tarie si aroma. E o bautura preferata de diplomati la protocoalele ambasadelor noastre". Nu i-am aflat gustul, nefiind... specialitatea noastra, am remarcat doar "personalitatea" recipientului.
Revenind la Bucuresti, am pornit, de curiozitate, activitatea de "cercetare" a marcii Zetea, cunoscuta in Europa si mai putin stiuta in Romania.
ORIGINI. Am sunat. A raspuns chiar impricinatul, respectiv inginerul Silviu Zetea. S-a aratat foarte transparent (vorba sa) si dispus sa dezvaluie cititorilor nostri secretele construirii unei marci de produs, devenita notorie pe piata europeana. Ne-a invitat sa-i vizitam uzina de apa grea aflata in localitatea satmareana Mediesu Aurit.
Ora 7 dimineata. Gara din Baia Mare. Pe peron il zarim pe mustaciosul Zetea. Norocul a fost ca era singurul purtator al acestei podoabe dupa care trebuia sa-l identificam, conform spuselor sale. Pornim spre Mediesu Aurit, aflat la vreo 35 km, si porneste si povestea, asezonata cu scurte prezentari ale localitatilor prin care treceam: Cicarlau, Seini, Viile Apeiâ¦
"Numele Zetea are o origine mult mai veche in timp si m-as lega de localitatea Zetea, din Odorheiul Secuiesc. Cand am fost acolo, am aflat ca asezarea exista inca din epoc