Forma si culoare. O interpretare noua in limbaj plastic, a religiei si a naturii, vine in Bucuresti de pe meleaguri iesene, prin tablourile pictorului Dorin Baba.
Forma si culoare. O interpretare noua in limbaj plastic, a religiei si a naturii, vine in Bucuresti de pe meleaguri iesene, prin tablourile pictorului Dorin Baba.
Absolvent al Academiei de Arte "George Enescu" din Iasi, Dorin Baba este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. El a poposit in Bucuresti cu doua expozitii personale, la Galeria "Artis" si la Galeria "Ana". A obtinut numeroase premii atat in tara, cat si in strainatate.
"Lumina", "Copacul lui Moise", "Gradina", "Copac inflorit", "Porti", "Primavara" si "Heruvimi" sunt lucrari de dimensiuni medii sau mari, ce au fost expuse. "Trairea este cea care a creat tabloul", spune pictorul pentru care tainele semnului i-au incarcat de prospetime intreaga viata.
Prin "Heruvimi", religia capata o alta interpretare. Vorbind despre lucrarea "Gradina", Dorin Baba pune accent pe culorile folosite: "Framantarea este creata de rosu si verde, iar negru este cel care da forta". Primele "gradini" le-a inceput acum cinci ani, insa niciodata nu le-a reprezentat prin copaci, frunze si flori. Culorile folosite spre exteriorul acestei lucrari sunt mai diluate, sugerand mersul omului in spirala, care se indeparteaza de centru.
RAMA ATIPICA. Tablourile sunt unice si prin geometriile variabile ale ramei. "M-am indepartat de forma de dreptunghi - sectiunea de aur a lui Da Vinci - pentru vizualizarea centrului, care concentreaza imaginea", spune pictorul.
Unghiurile formate astfel de forma tabloului, creeaza alte tensiuni. Fie intr-o sala de conferinte, fie intr-un camin, ele se incadreaza perfect, astfel incat nu poti sa o iei spatiului. "Dorin Baba este un artist de o valoare certa, iar picturile sale profunde spun foart