Efervescenta declaratiilor privind securitatea energetica a Romaniei, pe fondul evenimentelor interne din ultima saptamana, nu este intamplatoare. Pe plan extern, NATO si UE se arata ingrijorate de intentiile de expansiune a monopolului Rusiei in furnizarea gazelor naturale.
Solutia nu poate fi decat adoptarea unei politici comune a Europei privind resursele alternative de gaz, pentru evitarea dependentei economice de Rusia.
Tavalugul evenimentelor si declaratiilor din ultima vreme din domeniul energetic, cu reverberatii pe plan intern si extern, ne mai aminteste, inca o data, ca "iarna nu-i ca vara", si ca cel mai lovit de cele trei scumpiri ale gazelor naturale, impuse romanilor in acest an, este consumatorul.
Declaratii si evenimente pe plan intern si extern, in retrospectiva
Duminica, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, reclama presiunile la care este supus din partea oamenilor politici in procesul de privatizare a sectorului energetic romanesc. Parlamentari romani , din toate partidele, intervin pentru castigarea licitatiilor organizate de MEC, sustine Seres.
Vineri seara, toata mass-media anunta ca directorii generali ai Electrica, Nicolae Coroiu, si Romgaz, Alexa Iakob, au fost suspendati din functie pe 30 de zile, pentru nereguli in organizarea licitatiilor de achizitii publice.
O suspendare convenabila, daca tinem cont de solicitarea sefului statului Traian Basescu, adresata ministrului Seres, acum o luna, de a nu accelera privatizarea restului de companii din domeniul energetic, Romgaz si Electrica, pentru a nu repeta aceleasi greseli facute in privatizarile anterioare, in special a Petrom.
"Privatizarile din sectorul energetic sunt in stand-by, desi Uniunea Europeana a solicitat, in luna august, printr-o scrisoare, urgentarea acestui proces", a mai declarat, dum