Lipsa unei strategii in materia drepturilor omului. Adesea, autoritatile nationale au afirmat ca Romania nu prezinta probleme in domeniul respectarii si promovarii drepturilor omului. Cu toate acestea, practica a demonstrat contrariul.
Intelegerea gresita a conceptului de drept fundamental al omului a generat confuzii elementare atat in randul societatii civile, cat mai ales la nivelul administratiei nationale.
Lipsa de interes pentru acest domeniu a autoritatilor a costat Romania suma de aproximativ 50 milioane EURO pana in prezent, aceasta reprezentand despagubiri datorate in baza deciziilor CEDO datorita incalcarii de catre statul roman a prevederilor Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.
Desi Romania si-a asumat la nivel international responsabilitatea de a implementa un sistem eficient de educatie a drepturilor omului, lipsa de colaborare intre institutiile statului nu a permis indeplinirea obligatiilor asumate.
O importanta deosebita prezinta, din acest punct de vedere, Recomandarea (2004) 4E a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei care impune numeroase obligatii in sarcina statelor membre si, in special a ministerelor educatiei si justitiei, cu privire la pregatirea obligatorie si corespunzatoare a juristilor in domeniul Conventiei Europene si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Mai mult, la Varsovia, in urma cu numai un an, Romania si-a asumat responsabilitatea ca “la nivel national sa vegheze ca...o pregatire adecvata privind normele Conventiei sa fie integrata perfect in invatamantul universitar si cel profesional.
In consecinta, decidem (Comitetul de Ministri al Consiliului Europei) sa lansam un program European pentru educatia privind drepturi