Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni, la Bruxelles pentru a purta discutii cu directori din industria energetica. Europa solicita Rusiei si altor tari sa incheie contracte pe termen lung pentru importul de petrol si gaze naturale, astfel incat sa se poata garanta necesarul de energie in statele membre, relateaza agentiile internationale de presa.
Intalnirea reprezinta un moment important din seria eforturilor de stabilire a unei strategii energetice comunitare, pe fondul ingrijorarilor din ce in ce mai mari legate de securitate energetica a Europei.
Europa foloseste din ce in ce mai multa energie si nu reuseste sa produca suficient pe cont propriu. In acest moment, se importa circa 50 la suta din necesar, dar se anticipeaza ca cifra va ajunge la 70 la suta in urmatorii 20 de ani.
Din aceasta cauza, oficialii UE solicita Rusiei si altor tari sa incheie contracte pe termen lung pentru importul de petrol si gaze naturale, astfel incat sa se poata garanta necesarul de energie in tarile europene.
Apelul subliniaza dorinta Europei occidentale de a acorda prioritate problemei energetice intr-o perioada cand nevoile sale sunt in crestere, propriile rezerve sunt in scadere, iar preturile la nivel mondial cresc.
Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a declarat ca atat producatorii, cat si consumatorii ar avea numai de castigat din relatii de parteneriat mai bine structurate.
Benita Ferrero-Waldner a calificat Rusia drept ''partenerul strategic-cheie al Uniunii Europene, iar cresterea constanta a veniturilor pe care Rusia le-a obtinut din vanzarea de energie catre UE, a reprezentat cheia dezvoltarii economiei rusesti''.
Waldner a mai adaugat ca ''aprovizionarea ritmica si la preturi rezonabile cu energie a constituit un factor important al sustinerii cresterii eco