Reprezentantii Romaniei in Parlamentul European au primit de la institutia de la Strasbourg permisiunea de a-si pastra mandatele in legislativul romanesc pana la organizarea in Romania a primelor alegeri pentru PE. Pentru a beneficia de aceste drepturi, parlamentarii vor trebui sa-si modifice propriul statut, care le interzice cumulul de functii.
Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere au stabilit, luni, in urma unei solicitari a presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, ca, pana joi, sa-i transmita acestuia lista finala cu numele euroobservatorilor care vor deveni
europarlamentari incepand cu 1 ianuarie 2007.
Pana in prezent doar PRM, PD si PC au facut nominalizarile pentru europarlamentari.
Astfel PD si-a pastrat actualii observatorii, iar PC si PRM au facut cate o modificare
La PC, Dumitru Becsenescu este inlocuit de Stefan Glavan, in timp ce la PRM Vlad Hogea este inlocuit de Cristian Stanescu.
PNL si UDMR au timp pana joi sa-si nominalizeze parlamentarii care ii vor reprezenta in PE.
Pentru a veni in sprijinul euroobservatorilor si totodata europarlamentarilor, la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a fost depus tot luni un proiect prin care se modifica legea alesilor, in sensul eliminarii temporare a incompatibilitatii dintre calitatea de membru al Parlamentului national si cea de reprezentant al Romaniei in Parlamentul European.
Proiectul depus de deputatul liberal Titu Gheorghiof si senatorul PSD Antonie Iorgovan, care sunt si membri ai comisiei privind statutul parlamentarilor, prevede clar ca intre 1 ianuarie 2007 si data la care vor fi validate mandatele europarlamentarilor ce vor fi alesi anul viitor, euroobservatorii romani se considera ca sunt europarlamentari si nu vor fi luati in calcul la cvorumul legal de sedinta al legislativului romanesc.