Trecerea brusca de la vechile deprinderi alimentare la un regim de slabit este foarte grea. Dupa ce ani de zile ai fost invatat sa mananci dimineata, la pranz si seara pe saturate, va fi foarte greu sa cobori, dintr-o data, de la 2500 de calorii la 800, cate cere o dieta severa.
Dupa doua-trei zile de corvoada si naluciri culinare, renunti. Iata de ce, specialistii in slabit din Suedia (fiecare tara are grasii si slabii ei) isi sfatuiesc pacientii sa renunte la schimbarea brusca a deprinderilor alimentare, practicand, in schimb, renuntarea treptata, in sistem de numaratoare inversa, la alimentele cu aport prea mare de calorii. Iata sfatul lor: propuneti-va o cura de slabire pe termen lung, trei luni, de exemplu.
In prima luna: renuntati doar la paine si zaharul din ceai sau cafea - dar complet.
A doua luna: renuntati total la dulciuri si bauturi acidulate.
A treia luna: renuntati total la mancare gatita, mancand alimente "pure", neamestecate in combinatii. De exemplu: o zi de carne fripta (gratare de pui, vaca, peste), o zi de legume crude (salate), o zi de orez (cu cascaval ras), o zi de fructe ori sucuri de fructe, o zi de lichide (supe fara adaosuri de galuste sau taietei, ceaiuri de plante, sucuri de legume). Rezultatul: veti ajunge la 600-800 de calorii pe zi fara sa va dati seama, observand, in schimb, faptul ca incepeti sa plutiti in fuste ori pantaloni. In clipa cand kilogramele nu mai coboara, e semn ca metabolismul a stagnat: cresteti cateva zile numarul de calorii, apoi reluati cura. Kilogramele vor pieri din nou. "Numaratoarea inversa" este o metoda de durata, dar sigura. Organismul se obisnuieste treptat cu eliminarea alimentelor pana atunci necesare, multumindu-se cu mai putin. Vechile deprinderi sunt inlocuite de altele si ele pot fi tinute pana la sfarsitul vietii, fara pericolul de a ne mai ingrasa.