bancară, ce presupune o altă abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II). Astfel, pentru creditele acordate, băncile trebuie să deţină un capital propriu minim de 8%, ponderat în bancară, ce presupune o altă abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II). Astfel, pentru creditele acordate, băncile trebuie să deţină un capital propriu minim de 8%, ponderat în funcţie de tipul finanţării. Iar acest capital înseamnă, de fapt, un cost pentru bancă, pentru că reprezintă nişte fonduri pe care nu le poate folosi în creditare.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a explicat, în cadrul seminarului EU-Cofile organizat de BNR, Asociaţia Română a Băncilor şi Alpha Bank, că modificarea ponderilor de risc de credit reprezintă nişte înlesniri la acordarea de împrumuturi. Astfel, pentru creditele de consum acordate populaţiei, ponderea de risc era stabilită, prin reglementările actuale, la 100% din împrumut. Însă, prin trecerea la normele Basel II, ponderea de risc scade la 75%. Adică, pentru un credit de consum în valoare de 100 RON, banca trebuia să deţină, după normele actuale, un capital propriu minim de 8 RON. Însă, începând cu anul viitor, împrumutul de 100 RON va fi ponderat cu 75%. Din această valoare, banca trebuie să pună deoparte 8%, rezultând un capital minim de 6 RON. Iar banii suplimentari vor putea fi introduşi în creditare.
Pe de altă parte, reducerea ponderilor de risc nu înseamnă neapărat că, de anul viitor, băncile vor acorda credite mai ieftine. Motivul ţine de faptul că implementarea prevederilor Basel II constituie un cost pentru bănci. Mai mult, un sondaj realizat de BNR, la jumătatea acestui an, arată faptul că aproximativ jumătate din băncile din ţara noastră vor folosi, şi în 2007, vechile norme, urmând să le implementeze abia în 2008. Totuşi, faptul că, din 2008, băncile vor avea mai