In replica fata de afirmatiile ministrului Economiei, potrivit carora politicieni din toate formatiunile fac presiuni asupra sa si a directorilor companiilor aflate in portofoliul statului, Partidul Democrat i-a cerut ieri lui Seres sa numeasca reprezentantii PD care au facut vreun astfel de demers.
PD considera ca generalizarea facuta de Seres nu este menita sa limpezeasca in niciun fel situatia in care se afla Ministerul Economiei, ci mai degraba poate ascunde adevaratele presiuni din anumite zone politice.
Primul semnal de alarma privind distributia de gaze si energie a fost tras de catre seful statului. In luna ianuarie a.c., in timp ce se afla la intalnirea ocazionata de prezentarea bilantului Politiei Romane, Traian Basescu a amintit de "existenta unor grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor" care ar fi dus la cresterea accentuata pe piata romaneasca a pretului gazelor naturale.
Tot el a anuntat, in urma cu cateva zile, ca i-a cerut ministrului Economiei "sa nu accelereze procesul de privatizare a altor companii distribuitoare de energie, vizand, in mod deosebit, Romgaz, urmand ca acest proces sa fie reluat dupa ce se face o analiza a rezultatelor privatizarilor in domeniul energetic de pana acum, inclusiv privatizarea Petrom, dar si a distributiilor de gaze".
Potrivit Presedintiei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se va intruni, la 22 noiembrie, pentru a discuta despre contractul de privatizare al Petrom, privatizarile societatilor de distributie a energiei, inclusiv studiul de consultanta pentru privatizare, preturile de achizitii la import si efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale.
Potrivit Strategiei de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici din portofoliul MEC mai sunt de privatizat inca patru societati Electrica,