Cheltuieli publice de peste 38,5% din PIB, deficit bugetar de 2,8%, investitii-record, de 6% din PIB. Acestea sunt cifrele noului buget care va trece, foarte probabil, in aceasta saptamana de Parlament. Ceea ce ne ascund insa guvernantii, prezentandu-si maretele realizari, este ca nu exista pranz gratis pe lumea asta. Iar cheltuielile bugetare nu fac exceptie.
Pentru a finanta shopping-ul guvernamental, fiecare angajat va trebui sa plateasca anul viitor statului impozite directe si indirecte in valoare de 7.049 de euro. Iar daca eliminam bugetarii, care sunt remunerati din birurile angajatilor din sectorul privat, fiecare angajat din Romania va plati statului nu mai putin de 9.027 de euro.
Asta in timp ce salariul mediu brut va ajunge abia la 350 de euro. Sa traiti bine!
„Acest buget este un buget pentru cetateanul roman“, a declarat miercuri, in Parlament, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. „Este un buget pentru cetateanul roman considerat ca cetatean european“, a completat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Pentru a-si sustine afirmatia, primul-ministru a enumerat principalele sale obiective pentru anul viitor: crestere economica de 6,4% si inflatie de 4%. In plus, educatia va primi un buget record de 5,2% din PIB, cercetarea 0,5%, sanatatea 4,12% (dublu fata de suma alocata in 2004), agricultura 2,3% din PIB.
Nici Ministerul Justitiei nu a fost uitat, bugetul sau fiind majorat cu 11%, ca si cel al Ministerului Administratiei si Internelor, care beneficiaza de sume mai mari cu 20% decat in 2006.
Statul, cel mai mare „antreprenor“
Cifrele prezentate in discursul premierului Tariceanu confirma faptul ca Guvernul Romaniei va deveni de departe cea mai importanta corporatie de pe piata romaneasca, urmand a „investi“ o suma-record, echivalenta cu 38% din PIB. Numai ca acesti bani trebuie platiti