In bugetul anului viitor , statul roman nu a prevazut niciun leu pentru prevenirea accidentelor rutiere. Franta aloca sute de milioane de euro anual. Indiferenta a facut ca peste 46.000 de oameni sa moara in accidentele de circulatie care au avut loc in Romania din 1990 si pana acum. Comparativ, orasul Miercurea Ciuc are aproximativ 42.000 de locuitori.
Acest macel a fost posibil fiindca autoritatile nu au intervenit. Mai precis, a lipsit o politica guvernamentala de sprijinire a campaniilor pentru prevenirea tragediilor de pe sosele, asa cum exista in tarile Uniunii Europene.
In Romania, acest lucru este lasat exclusiv in grija politiei, iar banii provin din sponsorizari. Chiar si asa, campania "Stop Accidentelor de Circulatie! Viata are prioritate!" a reusit sa reduca numarul mortilor din accidente auto cu aproximativ 12 la suta.
In semn de protest fata de indiferenta autoritatilor, cateva sute de persoane au participat la comemorarea victimelor accidentelor rutiere, sambata dimineata, pe bulevardul Kiseleff din Capitala, intre Piata Presei si Arcul de Triumf.
Elevi intre 7 si 15 ani, tineri cu doliu in piept si persoane cu handicap au format un sir uman lung de un kilometru, au aprins cate-o lumanare si au ascultat o scurta slujba de pomenire.
Copiii cer oprirea macelului de pe sosele
Pe un fundal sonor dominat de piese ca "Ave Maria" sau "Eminescu sa ne judece", micii scolari au avut tresariri gen "uite, se tin de mana", in timp ce adolescentii aflati in pragul liceului nu s-au sfiit sa-i critice pe cei care provoaca tragediile de pe sosele. "Eu nu le-as mai da permise, ca si asa le iau cu bani!", s-a revoltat un pusti.
Dupa ce preotul a spus "Amin", tinerii din sir s-au ghemuit, pe rand, simuland socul unui accident, iar kilometrul de oameni a pastrat cateva secunde de reculegere.
In sobr