Dupa mai multe saptamani in care a fost testat pragul de 3,5 lei, euro a coborat miercurea trecuta sub acest nivel, vineri fiind incercata o scadere spre 3,48 lei.
Euro a coborat vineri la 3,4909 lei, fata de 3,5091 lei, la inceputul saptamanii, apropiindu-se de valoarea de 3,4840 lei, inregistrata in 12 mai, minimul acestui an fiind atins in 8 mai, 3,4630 lei. Comparativ cu sfarsitul lui octombrie, deprecierea euro este de circa 0,9%, iar fata de finele lui 2005 cresterea monedei nationale este de aproape 5,5%.
Aprecierea leului nu este o miscare singulara in zona, si alte monede emergente, precum forintul sau zlotul, au inregistrat cresteri saptamana trecuta. Cauza aprecierilor se afla in decizia fondurilor speculative de a reinvesti in economiile in curs de dezvoltare. Acestea sunt nemultumite de faptul ca Rezerva Federala americana nu a mai majorat dobanda de baza, care a stagnat la 5,25%. Sa ne reamintim ca, in primavara, cand euro scadea spre 3,4 lei, a urmat o apreciere brusca a monedei unice, datorata ridicarii dobanzii de catre Fed.
Apare astfel o situatie cu care moneda nationala nu a mai fost obisnuita, ultimele doua luni ale anului fiind de obicei unele de depreciere, datorita cresterii exponentiale a importurilor de bunuri de consum. Dupa ce urcase in urma cu trei saptamani peste pragul de 2,8 lei, dolarul a pierdut aproape 3,5%, zilele trecute cursul mediu stabilizandu-se in jurul pragului de 2,73 lei.
Pe piata monetara dobanzile au inregistrat la randul lor o miscare neasteptata. Astfel, vineri, cand majoritatea dealerilor asteptau o scadere consistenta, iar cotatiile de 5 - 7% pareau a confirma evolutia, sedinta s-a inchis la 8 - 9%.
Dupa mai multe saptamani in care a fost testat pragul de 3,5 lei, euro a coborat miercurea trecuta sub acest nivel, vineri fiind incercata o scadere spre 3,48 lei.
Euro a coborat vineri