Romania continua sa atraga investitori pe banda rulanta. Jumatate din fondurile destinate afacerilor din statele Europei de Sud-Est se regasesc in economia noastra (circa 8 miliarde de euro, suma-record estimata pentru finele anului 2006).
Deocamdata, acest flux investitional este unidirectional (preponderent dinspre exterior), intrucat companiile romanesti nu au ajuns inca la maturitatea si dezvoltarea necesare pentru a se extinde si a obtine profit pe pietele regionale si internationale.
In topul investitiilor realizate de comerciantii lumii in afara teritoriilor nationale, romanii s-au plasat pe acelasi loc cu intreprinzatorii din Zimbabwe, dar cu mult in urma ungurilor si chiar dupa cambodgieni.
Cei mai puternici investitori originari din Romania sunt la aceasta ora companiile din domeniile IT si petrolier, suficient de flexibile pentru a face fata provocarilor reprezentate de extinderea peste granita a afacerilor. Statul roman nici nu-i sprijina pe acesti investitori, dar nici nu le pune piedici.
Softwin are peste o suta de angajati straini
Compania Softwin este prezenta la ora actuala, prin filiale si puncte de prezentare, in sapte tari - Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca si Austria - si are deja peste o suta de angajati straini.
"Pana la finele acestui an, compania va acumula investitii de peste 15 milioane de dolari SUA doar in dezvoltarea filialelor, iar o buna parte din acesti bani provine chiar din vanzarile locale", a declarat Cosmin Mares, PR manager la Softwin.
El a precizat ca pana in 2010 compania intentioneaza sa-si extinda prezenta mondiala prin investitii de peste 100 de milioane de dolari SUA, atat in deschiderea unor noi filiale externe, cat si in dezvoltarea si extinderea lantului de distributie. "Peste 40% din aceasta suma va fi investita in