Alaturi de autorii unor opere ca „Tiganiada“ si „Mara“, romanii i-au dat uitarii pe contemporanii Norman Manea, Lucian Raicu si chiar pe Mircea Dinescu, poetul.
Numerosi poeti, prozatori, dramaturgi, critici literari au intrat intr-o uitare densa, cu toata opera lor sau numai cu anumite fragmente, dupa cum remarca scriitori si critici autohtoni. Unii dintre ei si-au meritat uitarea, insa foarte multi au fost nedreptatiti.
Prozatorii taiati din grila de lectura
Am intervievat pentru „Cotidianul“ mai multi literati pentru a afla care sint acei scriitori autohtoni uitati, insa valorosi, fie ca ei provin din epoci mai indepartate, fie ca ne sint contemporani. Printre cei uitati pe nedrept se numara destul de multi prozatori, a remarcat Gabriela Adamesteanu, primul dintre cei care ii vin in minte fiind prozatoarea Dana Dumitriu.
Premiat cu Medicis, dar fara cititori in tara sa
Atit scriitorii, cit si criticii se pun de acord atunci cind este vorba despre Norman Manea, ca scriitor in viata, omagiat in strainatate si de putini intelectuali de la noi.
In viziunea Gabrielei Adamesteanu, pentru publicul din Romania recompensarea recenta a prozatorului roman Norman Manea cu Premiul Medicis a avut aproape magnitudinea unui soc, in primul rind pentru ca cititorii sai din Romania nu sint prea numerosi.
In plus, unii intelectuali de la noi sint de parere ca trecerea lui Manea sub tacere nu este tocmai un lucru firesc, asa cum ar fi, de exemplu, faptul ca scriitura sa nu a placut sau ca publicul nu a avut acces la cartile sale. Nici ca ar fi fost gustat doar o anumita perioada, ca un fel de moda culturala.
Unii critici cred ca problema este ceva mai delicata: Norman Manea nu scrie dupa tipare romanesti, ci dupa o reteta occidentala si, in plus, literatura cu tenta nationalista nu este chiar