Foto MixMedia.ro
Programul national privind evaluarea starii de sanatate a romanilor, finantat din taxa de viciu, starneste controverse. Cine va avea de castigat de pe seama acestui program? Deocamdata se fac speculatii: Posta Romana, Imprimeria Nationala si cabinetele private care vor incheia contracte cu Autoritatile de Sanatate Publica din fiecare judet.
Fiecare va incasa cate o felie din cei 900 de milioane de RON alocati programului. Medicii de familie spun ca in momentul de fata sunt total nepregatiti pentru o astfel de campanie si ca se indoiesc de prezenta in numar mare a cetatenilor, la consult.
Taxa de viciu este de 10 euro la mia de tigari si 200 de euro la hectolitrul de alcool rafinat. Cu 900 de milioane de lei noi din acesti bani, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, doreste ca in 2007 sa evalueze starea de sanatate a celor 22 de milioane de romani. Unii sunt sceptici in legatura cu reusita programului si il acuza pe ministru ca e utopic.
Pasii programului
[c:1:d] Pe 8 ianuarie 2007 ar urma ca in cabinetele medicilor de familie sa intre primii pacienti din programul privind evaluarea starii de sanatate a romanilor.
Inainte de acest lucru medicii trebuie dotati cu laptopuri - cum a promis ministrul, pacientii sa fi primit scrisorile si taloanele necesare prezentarii la medic si, de asemenea, medicii de familie sa aiba deja toate detaliile legate de operatorii de servicii medicale (publici si privati) catre care isi pot trimite pacientii pentru investigatie.
Din acest program, fiecare medic de familie castiga 13 RON la fiecare pacient consultat si primeste pe o perioada de 5 ani, un laptop, plus softurile necesare utilizarii lui.
Analizele nu previn toate bolile
Deputatul Sorin Paveliu, coleg de partid al ministrului Nicolaescu, sustine ca Ministerul Sanatatii