Colina - energie pentru creier.
Cine nu-si aminteste nume, date si numere de telefon si, in plus, are colesterolul marit, ar trebui sa fie foarte interesat de aceasta vitamina din grupa B. Ea se gaseste mai ales in galbenusul de ou, ficat, drojdia de bere si graul incoltit
Doza obligatorie: 4 grame pe zi
Pana la inceputul anilor 90, colina nu a fost considerata unul din nutrientii esentiali, prin urmare s-a crezut ca organismul isi poate acoperi necesarul din productia proprie, in cadrul proceselor sale metabolice. Totusi, studiile de ultima ora ale biologilor americani arata ca oamenii trebuie sa-si procure neaparat o cantitate apreciabila de colina din hrana zilnica. Pentru ca necesarul se ridica la 3-4 grame pe zi. Cine se confrunta cu un stres psihic puternic (conflicte, probleme, griji, frustrari, ambitii profesionale nesatisfacute etc.) ar avea nevoie sa consume chiar si de doua ori mai mult, pentru a-si mentine creierul si nervii in stare de functionare optima. De asemenea, in absenta colinei, se acumuleaza in ficat un numar foarte mare de molecule de grasime, pana cand hepatocitele (celulele hepatice) se compun in cele din urma exclusiv din grasimi - in acest caz, avem de-a face cu temutul ficat adipos.
Cresterea colesterolului din sange este direct proportionala cu moartea neuronilor din creier. In lipsa colinei, colesterolul rancezeste, devine lipicios si, impreuna cu reziduurile proteinice, formeaza cruste. Acestea ingreuneaza sau blocheaza total transportul nutrientilor in interiorul celulelor din creier, care incep incetul cu incetul sa moara. Iar cand reteaua de canale minuscule, prin care se transmit gandurile, sentimentele si alte semnale venite de la creier, se astupa, urmarile sunt dramatice. Nu-ti mai poti contura clar ideile, esti obosit, uituc, ezitant sau depresiv. Si cu toate ca esti mort de oboseala