Ideea de a cumpara containerele pentru cazare a pornit de la un studiu ce a avut ca scop reintegrarea sociala a oamenilor fara adapost, intocmit prin intermediul singurului azil de noapte din Oradea (Centrul de Cazare Temporara). Rezultatele studiului arata ca, in perioada de iarna, saptamanal, la Centrul de Cazare Temporara sunt adusi cinci oameni fara acoperis deasupra capului.
Pentru ca nu exista destule spatii special amenajate, aceasta categorie de asistati sunt redirectionati catre spitalele oradene care, la randul lor, nu au capacitatea pentru a-i primi.
De asemenea, Serviciul Social din cadrul Administratiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), a intocmit situatia cersetorilor din zona municipiului de pe Crisul Repede. Din acest raport reiese, indubitabil, faptul ca numarul cersetorilor este in continua crestere.
Printre obiectivele HG 1293/2006 privind aprobarea programelor de interes national in domeniul protectiei persoanelor fara adapost, persoanelor cu handicap precum si in domeniul asistentei sociale a persoanelor varstnice, se numara crearea de centre sociale de urgenta pentru oamenii fara adapost (gazduire si ingrijire) sau reabilitarea unor spatii corespunzatoare si dotarea cu mobilier si echipamente necesare. Containerele vor juca rolul centrelor sociale de urgenta.
Reintegrare sociala
Conform "studiului pentru facilitarea procesului de reintegrare sociala”, populatia oamenilor fara adapost din Oradea se poate imparti in trei grupuri principale, si anume cei fara adapost cu ultimul domiciliu stabil in Oradea (60%), tineri iesiti din institutiile de ocrotire sociala (20%) si cei cu domiciliul in alte localitati (20%).
Din totalul populatiei tinta (aproximativ 75 de oameni, anual), aproximativ 70% sunt barbati, iar 30%