Ministerele primesc fonduri suplimentare, in urma celei de-a patra rectificari a bugetului din acest an, aprobata ieri prin ordonanta de urgenta. De regula, intr-un an se fac doar doua astfel de rectificari. Potrivit premierului Tariceanu, ordonanta de ieri a fost necesara intrucat s-a constatat "o mai buna colectare si inregistrarea unor venituri suplimentare la buget".
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, spune insa ca analiza executiei bugetare pe primele trei trimestre ale anului in curs arata o subutilizare a alocatiilor bugetare. El a adaugat ca bugetul inregistreaza in prezent un excedent de peste unu la suta din PIB.
Cele mai importante sume suplimentare sunt alocate Ministerului Transporturilor (656,4 milioane lei), Ministerului Muncii (572,0 milioane lei), MAI (171,2 milioane lei) si MEC (129,7 milioane lei).
Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au fost suplimentate cu 1.098 milioane lei, reprezentand 0,33% din PIB, iar veniturile cu 987,8 milioane de lei, insemnand 0,29% din PIB.
Deficitul bugetar este mentinut la 2,5% din PIB
In acest an, Ministerul Finantelor Publice a propus initial trei rectificari bugetare, iar deficitul bugetar a crescut treptat de la 0,5 la suta din PIB la 0,9 la suta din PIB si, ulterior, la 2,5 la suta din PIB. Primul ministru declara, la inceputul lunii noiembrie, ca tinta de deficit pentru acest an va fi redusa la viitoarea rectificare a bugetului, a patra, intrucat "ar fi catastrofal" sa se cheltuiasca 3,5 la suta din PIB in doua luni. In schimb, ministrul Finantelor afirma ca nu este necesara reducerea nivelului estimat si ca banii vor fi cheltuiti pentru ca proiectele au fost angajate, dar din cauza circuitului birocratic, platile se fac mai tarziu fata de data contractarii. De asemenea, Vladescu a spus ca, din cauza lipsei fortei de munca specializate s