Lupta pe care o duc bancile pentru atragerea unui cat mai mare de clienti a marit perioada Sarbatorilor de iarna pentru banci. Acestea au inceput deja ofensiva promotiilor, mizand pe faptul ca romanii sunt mai dispusi sa consume mai mult in aceasta perioada, inclusiv servicii financiar-bancare. Bancile comerciale se intrec in oferte cat mai tentante care merg de la dobanzi mai reduse la credite, perioade de gratie mai lungi, dar si produse financiare oferite la pachet.
Din aceste oferte „exceptionale" a fost uitata tocmai baza pentru orice banca, dobanzile la depozitele atrase. Aceasta face ca diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite sa se mentina la un nivel ridicat, in comparatie cu statele europene, unde ecartul este de in medie de 2%.
Ca de obicei, tapul ispasitor este gasit in banca centrala, care impune un nivel considerat prea mare al rezervei minime obligatorii. Se uita insa ca BNR foloseste o dobanda de politica monetara de 8,75%/an, nivel care nu este atins, cu rare exceptii si pe perioade de economisire mai lungi, de niciuna dintre banci atunci cand remunereaza depozitele atrase de la populatie.
In acest moment bancile lucreaza cu diferentiale de dobanda care ajung pana la 7 - 8%, ceea ce le aduce profituri consistente, care nu pot fi obtinute in alte tari. Ele anunta, totusi, o reducere a propriilor castiguri, intr-un viitor inca neprecizat. Aceasta masura se va impune in momentul aderarii la Uniunea Europeana. Asa ca am putea vedea diferentiale intre dobanda pasiva si cea activa reduse la 3 - 4%, pentru leu si 2,5% pentru euro.
„Scaderea ecartului intre dobanzi ar putea avea loc in momentul in care BNR va reduce nivelul rezervelor minime obligatorii, care se situeaza in prezent la 20% pentru lei si 40% pentru valuta, comenta un dealer bancar. O astfel de masura ar putea aparea anul viitor, asa cum a lasat de intel