Ovidenia sau Ovodenia este numită în popor intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită azi, 21 noiembrie. Este ziua în care Ioachim şi Ana au dus-o la Templu pe fiica lor, Maria, în Ovidenia sau Ovodenia este numită în popor intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită azi, 21 noiembrie. Este ziua în care Ioachim şi Ana au dus-o la Templu pe fiica lor, Maria, în vârstă de 3 ani, şi au încredinţat-o preotului Zaharia. Aici a rămas Preacurata Fecioară timp de 12 ani. După ce a părăsit Casa Domnului, Maria a fost logodită cu ruda sa, Iosif. Numele ei are mai multe semnificaţii şi sinonime: Mare Amară, o referire la viaţa plină de încercări şi amărăciuni a Fecioarei (naşterea într-un staul, în frigul iernii, fuga cu pruncul din Egipt, durerea de a-şi vedea Fiul batjocorit şi răstignit pe cruce); Steaua Mării, deoarece este considerată o stea luminoasă pe cerul vieţii; Preacurată, Sfântă, Împărăteasă, aşa cum o cinstesc creştinii în rugăciunile lor; Stăpâna noastră Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară Maria; Madona, Maica Vieţii, Maica Luminii. Sărbătoarea de azi îndeamnă femeile să iubească virtuţile creştine, să fie pline de smerenie, de blândeţe, de bunătate. În folclorul popular, se spune că azi se deschid cerurile, iar animalele vorbesc. Se fac praznice pentru cei care au murit de moarte năprasnică, scrie Irina Nicolau în Ghidul sărbătorilor româneşti. Uşile şi ferestrele sunt unse cu usturoi, nimeni nu munceşte şi se dau de pomană căni cu apă sau bragă, lumânări şi colăcei. Azi e şi prima dezlegare la peşte din Postul Crăciunului. Să ne bucurăm de ea!
Doradă la grătar
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 buc. doradă, păstrăv sau şalău (a 400 g), 4 crenguţe cimbru, 4 foi de dafin, 8 fire de pătrunjel verde, sare, piper, 150 ml ulei de măsline, zeama de la 1 lămâie, 100 g măsline negre fără sâmburi, 8 roşii, 1 ceapă
Preparare: P