Premierul Calin Popescu Tariceanu face apel la valorile corporatiste pentru a rezolva problema avalansei de scumpiri la carburanti si gaze naturale. El le cere marilor companii din domeniu sa suporte o parte din majorarile de pret.
Seful Executivului se intalneste astazi cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, pentru a discuta despre pretul carburantilor si gazelor. El va incerca sa-l convinga pe Ruttenstorfer ca Petromul sa suporte o parte din scumpirile la gaze astfel incat presiunea pe consumatorul final sa fie mai mica. "Vom propune o solutie care sa se bazeze pe responsabilitatea sociala a companiilor, prin care aceste societati, care inregistreaza cifre de afaceri considerabile si profituri consistente, sa isi arate responsabilitatea sociala fata de consumatori si sa gasim o formula prin care sa preia o parte din pretul stabilit in urma scumpirilor, asa incat sa micsoram presiunea pe consumator", a declarat el. O astfel de solutie va fi propusa si altor companii importante din domeniul energetic, cum ar fi Romgaz Medias, principalul producator de gaze naturale de pe piata interna. "Putem sa avem discutii asupra contractelor, dar renegocierea ar avea un efect foarte grav asupra increderii investitorilor", a declarat Tariceanu, care a recunoscut insa ca "aceste contracte, asa cum au fost negociate si incheiate, ne pun intr-o situatie foarte dificila".
BASESCU, LA GUVERN. Dupa sedinta de guvern, la Palatul Victoria si-a facut aparitia neasteptat seful statului, care a discutat mai bine de o ora cu premierul Tariceanu, cu ministrul Economiei si cu cel al Finantelor despre pozitia pe care o va avea maine in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe care l-a convocat tocmai pentru a analiza "efectele procesului de privatizare asupra securitatii energetice si a economiei nationale", dar si, explicit, contractul Petrom. Basescu a criticat inca