Colegii mei de la Calculatoare vor sa lucreze in strainatate pentru ca acolo se castiga mai bine. Sunt targumuresean si stiu ca, la mine acasa, n-am nici o sansa, pentru ca nu vreau sa ma-ngrop intr-o fabrica. E clar ca, la noi, cel mai mult se castiga la Bucuresti, Timisoara si Cluj.
Daca as ramane in Romania, as alege Bucurestiul, pentru ca un programator incepator de acolo castiga minimum 500 de euro, fata de 300 de euro, cat iti ofera o firma clujeana.
Majoritatea firmelor noastre angajeaza pentru cel mult un an, pentru ca li-e teama ca tinerii sa nu plece, spune Marius Salcudeanu, presedinte al Board of European Students of Technology (BEST) Cluj. Organizatia actioneaza ca mediator intre companii si studentii Universitatii Tehnice (UTCN). Am avut azi o intrevedere cu cei de la Emerson.
Vin la noi cate 2-3 companii pe saptamana, nu numai din Cluj. Ne gasim in situatia de a nu putea face fata solicitarilor.
Problema este ca, daca studentii isi gasesc posturi cu salarii bune, este greu sa ii tii in facultate, sustine rectorul UTCN, Radu Munteanu. Tot timpul suntem in cautare de oameni buni. Daca programatori sau dezvoltatori mai gasim, consultanti, respectiv cei care asigura interfata intre dezvoltator, programator si client, sunt mai greu de gasit, spune Georgiana Man, director marketing Net Brinel.
Un programator castiga 1000 de euro
In Tetarom I vor lucra 450 de dezvoltatori de software, dar exista si alti angajati in conexiune cu IT-ul. Daca va veni Nokia, aceasta a promis, la Tetarom III, 15 000 de locuri de munca, daca va veni alta companie, va avea o alta structura de personal si va crea 10 000 de locuri de munca.
In Tetarom II, Emerson va construi un centru de cercetare unde vor lucra 450 de IT-isti