E greu de crezut ca Romania intra in Uniunea Europeana daca citesti stirile despre BOR si oameni politici din ultimele zile. Biserica noastra cheama la incalcarea legii ca sa nu restituie proprietati greco-catolice confiscate de comunisti, iar oamenii politici incearca sa legalizeze abuzul printr-o noua confiscare.
In America, unele biserici servesc in unele zile de sinagoga, in altele de biserica protestanta, iar in Italia catolicii au oferit comunitatilor in crestere romana si albaneza spatiu in bisericile locale ca sa se roage dupa legea lor.
La noi, editorialisti nationalisti isi exprima in diverse gazete ingrijorarea privitoare la locul ortodoxiei intr-o Uniune Europeana dominata de protestanti si catolici.
Patriarhul Teoctist, care nu incheia o predica fara proslavirea crestinului Nicolae Ceausescu inainte de 1989, a sarbatorit 20 de ani de mandat (intrerupt in 1990 de un trecator moment de rusine, cand s-a retras la manastire) in prezenta lui Traian Basescu si a lui Mircea Geoana, acesti cunoscuti crestini pravoslavnici.
Si-a exprimat cu aceasta ocazie regretul de nu a fi protestat contra demolarii bisericilor, cum au facut o mana de arhitecti si istorici laici la acea vreme, infruntand pe Ceausescu si Securitatea.
Dar nici macar astazi ierarhii nostri nu gasesc modul firesc de functionare al bisericii intr-o democratie si se ilustreaza prin chemari la incalcarea libertatii de expresie, la injustitie, la nationalism, la protectia celor care au colaborat cu Securitatea.
Ca Biserica isi apara colaborationistii nu e de mirare: a supravietuit colaborand cu cei tari si nici azi nu gaseste drumul spre cei slabi si oprimati.
La Nucsoara, cand majoritatea satenilor, care profitasera de pe urma impartirii bunurilor confiscate de la detinutii politici, au refuzat sa accepte in cimitirul biserici