comision de peste 147 milioane de euro din tranzacţii secrete cu arme, scrie "The Guardian".Biroul Antifraudă (SFO) desfăşoară de trei ani o anchetă pentru a dovedi acuzaţiile de corupţie comision de peste 147 milioane de euro din tranzacţii secrete cu arme, scrie "The Guardian".
Biroul Antifraudă (SFO) desfăşoară de trei ani o anchetă pentru a dovedi acuzaţiile de corupţie sistematică în încheierea tranzacţiilor internaţionale cu armament, practicate de cel mai mare producător britanic de arme, BAE Systems, potrivit unor surse apropiate biroului procurorului general al Marii Britanii. Investigaţia SFO a înregistrat un progres considerabil în această toamnă, lucru ce a îngrijorat familia regală saudită, dar şi pe oficialii din cadrul companiei BAE şi a celor din departamentul vânzări de armament din cadrul Ministerului britanic al Apărării.
Presiuni asupra anchetatorilor
Surse de pe lângă băncile elveţiene susţin că oficiali din sistemul bancar i-au informat pe doi dintre suspecţi că anchetatorii britanici au cerut informaţii despre conturile lor. Aceştia s-au adresat justiţiei pentru a bloca accesul la conturile lor. Unul dintre ei este un politician libanez marcant, iar celălalt un sirian bogat. Băncile elveţiene permit verificarea unor conturi în cazul unor astfel de investigaţii, ceea ce ar permite anchetatorilor britanici să depisteze plăţile efectuate în conturile membrilor casei regale saudite. "The Guardian" scrie că procurorul general al Londrei s-a confruntat cu presiuni din partea compania BAE pentru blocarea investigaţiei.
Saudiţii ameninţă cu întreruperea relaţiilor diplomatice
Atât producătorul britanic de armament, cât şi familia regală saudită neagă orice implicare în astfel de tranzacţii. Oficiali saudiţi s-ar fi întâlnit cu şeful de cabinet al premierului Tony Blair, Jonathan Powell, pentru a discuta despre viitorul co