Ministrul de externe de la Budapesta, Kinga Goencz, a participat recent la deschiderea consulatului român de la Gyula, unde minoritatea românească din Ungaria beneficiază de o autoguvernare. În Ministrul de externe de la Budapesta, Kinga Goencz, a participat recent la deschiderea consulatului român de la Gyula, unde minoritatea românească din Ungaria beneficiază de o autoguvernare. În interviul acordat în exclusivitate Adevărului, Goencz îşi exprimă susţinerea pentru autonomia administrativă, solicitată de maghiarii din România pentru ţinutul secuiesc.
- Legea statutului minorităţilor nu a fost încă adoptată de parlamentul român. Susţineţi în continuare autonomia culturală pentru minoritatea maghiară şi necesitatea unei astfel de legi?
- Sper ca Legea statutului să fie adoptată cât mai curând de parlamentul de la Bucureşti. Cred că ar trebui să ne uităm la sistemul de guvernare din Ungaria, unde minorităţile, inclusiv cea românească, au autonomie culturală şi şcoli în limba maternă. Noi credem în autonomia culturală şi educaţională, ajută oamenii să aibă o identitate naţională puternică şi, în acelaşi timp, îndeplineşte angajamentele asumate de guvern privind respectarea drepturilor comunităţilor minoritare. Toţi cetăţenii Europei au identităţi multiple şi de aceea cred că autonomia culturală este un lucru pozitiv şi pentru populaţia majoritară care trebuie să dea dreptul la exprimarea identităţii minorităţilor.
- O parte din UDMR şi asociaţiile civice maghiare din România, precum UCM, cer autonomie administrativă pe criterii etnice. Ce părere aveţi?
- Dacă te uiţi în jurul tău, în Europa, vezi şi autonomie administrativă, teritorială. Întotdeauna aceste autonomii au în spatele lor poveşti şi negocieri lungi între populaţia majoritară şi minorităţi, în căutarea unor soluţii acceptabile pentru ambele părţi. România şi Ungaria trebuie să