Efectele negative ale sistemului de impozitare se rasfrang in pierderile mari inregistrate de Primarii si Consiliile Locale
Actualul sistem de impozitare a cladirilor si terenurilor din Romania intampina o situatie paradoxala, apreciaza directorul de cercetare in cadrul Societatii Academice din Romania (SAR), Sorin Ionita. Acesta a subliniat statutul regresiv al impozitului, care se calculeaza dupa un set de parametri tehnici din anii '80, cand piata imobiliara era departe de a fi libera, iar proprietatile erau standard. "Sistemul actual nu mai poate sa prinda o piata imobiliara reala, pentru ca piata ia in calcul si locatia si calitatea locuirii in zona respectiva", argumenteaza Ionita.
Faptul ca desi proprietatea este mai scumpa, procentul platit din valoarea acesteia este mai mic, duce la situatii improprii, precum cele analizate de Ionita in cadrul emisiunii "Afaceri Imobiliare". De exemplu, pentru o vila mare, cu un teren pe masura, fara canalizare, ci fosa septica, impozitul platit are aceeasi valoare ca acela pentru un apartament cu doua camere construit in anii '60.
"Sistemul nostru actual este mult ramas in urma realitatii, subestimand cateodata proprietatea chiar si de 10 ori. Proprietatile de acum sunt foarte diversificate, nici macar apartamentele de bloc care se construiesc in prezent nu mai sunt standard, nemaivorbind de case. Piata le pretuieste foarte bine, dar cu actualul sistem nu se poate realiza acest fapt si atunci el trebuie revizuit".
Conform analistului, efectele negative ale sistemului de impozitare se rasfrang in pierderile mari inregistrate de Primarii si Consiliile Locale, la care se adauga si faptul ca "in Romania avem si foarte multe exceptii, activitati, tipuri de persoane sau proprietati exceptate de la plata". Pornind de la modelul international care presupune ca impozitul este aplicat ca procent din val